CSR

« Tilbage


Flere livskraftige grise takket være nyt foderkoncept til søer

01-11-2016

Over 93 % af de nyfødte grise er nu over 800 gr. hos Kongsdal Multisite takket være vores foderkoncept til søer med store kuld.

 

Over 93 % af de nyfødte grise er nu over 800 gr. Det er det meget tydelige resultat, som Kongsdal Multisite ved Mørkøv på Sjælland har opnået ved at indføre Danish Agros nye foderkoncept til søer med store kuld. Konceptet består af et drægtigheds- og diegivningsfoder, som indeholder en øget andel af aminosyrer, syrevalset korn og Gærplus.

- Det er utrolig positivt, at vi i kraft af Danish Agros foderkoncept har fået andelen af de små grise til at falde så markant, fortæller Gorm Toftegaard, direktør i Kongsdal Multisite. Han fortsætter: - For os har det være vigtigt at kunne mindske spredningen i vægt blandt de nyfødte grise. Ved at hæve andelen af livskraftige grise, har vi desuden kunnet reducere antallet af ammesøer. Vi har klart mindre arbejde i stalden nu, da det er lettere at passe smågrisene, når de vejer mere. Vi er sikre på, at vi har opnået en betydelig økonomisk gevinst ved at bruge det nye sofoder-koncept.

Omfattende kontrolvejninger viste de positive resultater
For to år siden, da Danish Agro påbegyndte udviklingen af det nye foderkoncept, var Kongsdal Multisite en af de første kunder, som sagde ja til at teste det nye foderkoncept.

For at kunne følge udviklingen besluttede Gorm Toftegaard fra Kongsdal Multisite at kontrolveje et helt ugehold (895 nyfødte grise) i juli 2014. Efter at foderkonceptet var kørt godt ind i bedriften, foretog han i juni 2016 samme omfattende øvelse og kontrolvejede igen et helt ugehold (727 nyfødte grise). Herefter sammenlignede han resultaterne, som talte deres tydelige sprog: 

•    Kun 6,1 % af de nyfødte var under 800 g - et fald svarende til 62 % ift. 2014
•    Kun 16,5 % under 1.000 g – et fald på 50 % i forhold til 2014 
•    Hver nyfødt gris vejede i gennemsnit 1.343 g – dvs. 170 g mere end i 2014.
•    Samme positive resultater har Gorm Toftegaard kunnet se, hvis man isolerer tallene og kun ser på smågrise fra gyltene (se skemaet nedenfor).

Foderkoncept til søer med store kuld
Danish Agros foderkoncept er udviklet for at imødekomme soens behov for ekstra næring for at kunne producere mere mælk til de stigende kuldstørrelser og for samtidig at kunne bevare huld. Foderkonceptet består af et drægtigheds- og diegivningsfoder, hvor aminosyreandelen i foderet er øget. Samtidig er foderet tilsat ekstra fibre via VAK-korn og Gærplus, som består af Probiotika (mælkesyrebakterie) og Præbiotika (gærbakterie). 

Foderet gavner både so og smågrise. Ud over en højere fødselsvægt giver foderet sundere søer med et mindre vægttab og bedre holdbarhed. Søerne opnår også en bedre mælkeydelse, da søerne producerer mere mælk og er hurtigere med at komme i gang med at malke.

Da foderet er mere koncentreret, skal man ikke fodre ad libitum, men mere konsekvent at styre efter Danish Agros anbefalede foderkurver. Det giver et lavere foderforbrug.

Bilag 1: Oversigt over opnåede resultater hos Kongsdal Multisite. Kontrolvejninger udført i hhv. 2014 og 2016.

For yderligere information, kontakt:

Gorm Toftegaard, direktør i Kongsdal Multisite
Tlf. 3022 6667

Arne Ringsing, produktchef i Danish Agro
Tlf. 2338 2540

Søren Møgelvang Nielsen
Kommunikationsdirektør i Danish Agro
tlf. +45 2332 8274

Du kan læse mere om Kongsdal Multisites erfaringer her