Giv dine småkalve den bedste start

Målet med småkalve og kviefodring er at få en kælvekvie med den rigtige ­størrelse og de rigtige anlæg for en høj mælkeydelse. Målet er her 1. kælvning ved ca. 24 måneder, hvor kvien bør have en vægt på min. 620 kg.

For at danne de rigtige anlæg for mælkeydelse er det ekstremt vigtigt, at kvien får den rigtige start de første 6-8 måneder af dens liv, specielt er mælkefodringsperioden vigtig. Der er lavet en del forsøg, der ­demonstrerer, at grundlaget for mælke­ydelse i 1. laktation skabes allerede i de første uger af kalvens liv, specielt er det vigtigt, at ­kalven får nok råmælk og råmælk hurtigt efter ­kælvningen.
 

Indhold i småkalveblandinger

Vi har et bredt udvalg af blandinger til småkalve. Hvilken blanding, du bør vælge, kan bl.a. afhænge af den valgte mælkefodringsstrategi. Det er sådan, at højere tildeling af mælk kræver et lidt mere koncentreret tørfoder, da kalvene vil æde lidt mindre af tørfoderet, og de gængse mælkeerstatninger indeholder for lidt protein til at dække det høje behov, som kalvene har for at få en optimal start. Læs mere i brochuren her til højre.


Vores småkalveblandinger indeholder højt niveau af bl.a. vitamin E (delvist som naturligt med høj biologisk aktivitet) samt organiske mineraler med højere effektivitet end uorganiske mineraler. Alt sammen for at styrke kalvens immunforsvar.
 

Biotronic Top 3 er med til at holde kalven sund

Vi anvender desuden produktet Biotronic Top 3, som bl.a. indeholder æteriske olier fra krydderplanter. Disse olier hæmmer skadelige bakterier og er medvirkende til at holde kalven sund. Biotronic Top3 har været afprøvet under danske forhold, hvor kalvene over en periode på 6 uger havde en ekstra tilvækst på mellem 5 og 7 kg, når de fik Biotronic Top3.


Opdrætsblandinger

Vi har også opdrætsblandinger til kvier. Læs mere i brochuren her til højre.


5 gode råd til din fodring af små kvier (0-6 mdr.)

Af Frank Skov Hansen, markedschef kvæg

Kun det allerbedste er godt nok til dine små kvier! Her ligger bedriftens fremtid – og en vigtig grundpille til en høj mælkeydelse og en sund og stærk malkeko.

Nedenfor har vi samlet 5 gode råd til fodring af små kvier.

Klik på plusset og læs mere.

 • + 1. Tilstrækkelig energi

  De små kvier skal fodres med tilstrækkelig energi, vitaminer og mineraler, så resultatet bliver nogle blanke fine kalve med godt huld på sidebenene! Det er meget vigtigt, at der fodres med noget energi, som den lille kviekalv kan udnytte og vokse af – og det er ikke grovfoder, desværre.

  Deres mavesystem er endnu ikke udviklet nok til at kunne hive særlig meget energi ud af grovfoder. Maven/vommen bliver stor men kalven vokser ikke nok! Derfor er det meget vigtigt at de får store mængder kraftfoder, korn, sojaskrå, god majsensilage eller lignende – og samtidig tilstrækkelig protein og korrekt proteintype, så de vokser på den rigtige måde.

  Vores 4 startkalveblandinger passer alle rigtig godt ind i denne filosofi. Jo mere startkalvefoder de optager, desto bedre kalve får man ud af det. Derudover ser vi i praksis, at Biotronic Top 3 klart forstærker de positive resultater i retningen af stærkere og større kalve.

   

 • + 2. Brug tilskudsfoder

  I praksis er det meget vigtigt, at der køres videre med noget tilskudsfoder, når man efter 1-2 måneder stopper med startkalvefoderet. Her er KvioMix og Fiberkalv rigtig gode løsninger. KvioMix eller Fiberkalv skal tildeles i pæne store mængder sammen med hø og/eller noget rigtig god kvalitets-grovfoder. 3-4 kg til at starte med og trap gradvis mængden ned hen imod de 6-7 måneder, hvorefter de så kan fodres med grovfoderrationen, som de større kvier får.

 • + 3. ​Undgå ko-ration

  Koration til småkvierne er langt fra optimalt! – selvfølgelig noget afhængig af hvad korationen indeholder. Men den indeholder typisk en hel del ting, som snarere belaster kvieklave i stedet for at hjælpe den – og samtidig indeholder den store mængder grovfoder, som kviekalven ikke kan udnytte godt nok.

 • + 4. ​Undgå disse fodermidler til småkvier (0-6 mdr)

  Sørg for at undgå disse fodermidler til småkvier (0-6 mdr) :

  • Foderurea, Solsikkeskrå og lignende ”hurtige” proteinkilder
  • Græsensilage med højt proteinindhold
  • Bicarbonat og Sodakorn – er for basisk for den lille kalv
  • Våd græsensilage (indeholder uønskede stoffer, som den lille kalvs forholdsvis lille vom ikke kan ”neutralisere”)
 • + 5. ​Vær kritisk med valg af foder

  Vær meget kritisk med valg af foder til småkvierne – og vær meget kritisk i opfølgningen på om jeres små kviekalve ser godt nok ud! Selvfølgelig er det ikke fodring alene ved de små kvier, der er afgørende for det gode resultat – men jo bedre de er dækket ind her, desto stærkere er de over for diverse sygdomme og infektioner.

Download

Dine faglige sparringspartnere

Kontakt vores team af specialister inden for kvæg- og kalvefoder og hør nærmere. Du kan også ringe til vores kundeservice på tlf. 72 15 80 00.

Kontakt os og hør nærmere om vores kvæg- og kalvefoder